Soprano VS Tenor

10 Dec
Assalamualaikum kawan² sumer…

Baiklah kawan², entry kali ini bukan susulan dari entry Nuar pasal vokal yer apatah lagi utk bersaing or argue dgn future juri OIAM itu (hehehe…), tapi sajer utk share something yang Pojie suker bila tiba bab² seni suara dan vokal ini iaitu soprano dan tenor. Pojie xla pakar sgt bab² vokal spt Nuar dan Ajim apatah lagi spt Syafinaz dan Paul Moss, tp reti la jugak melontarkan suara walaupun xsedap kata orang. Yang penting xsumbang. Just in between. Menang talentime kat sekolah dulu pun sbb tuah jer. Hehehe…

Pojie wat research sket² jer ni heh, xkowser nk wat master punyer tesis cam budak 2 hekor tuh (sambil memuncungkan bibir ke arah Upin dan Ipin). Hehehe… Nih la yg Pojie tau dari pemerhatian, pendengaran dan pembacaan Pojie melalui beberapa sumber. Klo ada yg salah tolong betulkan yer. Maaf pertama-tama skali. Sebab agak pening dan keliru utk Pojie memahami apatah lagi utk menerangkan perihal sebegini, apatah lagi Pojie xpnh belajar vokal secara formal, informal pernah la time² join koir dulu². Meh Pojie story sket pasal SOPRANO dulu. Soprano adalah satu nama terhadap suara nyanyian dengan julat vokal sekitar dari C4 kepada A5 atau soprano C (2 oktaf di atas middle C;C4). Boleh lihat contoh dibawah, vc yg Pojie minat sgt dari Erika Miklosa, The Queen Of The Night Aria.

Soprano biasanya merujuk kepada penyanyi wanita tetapi ada juga soprano lelaki tetapi lebih kepada penggunaan suara falsetto (merujuk kepada range vokal di atas modal voice register sekitar 1 oktaf). Di mana falsetto ini kebiasaannya digunakan oleh penyanyi utk menyanyikan note yg melangkaui normal vocal range dan terhad dari segi dinamik variasi dan tone quality. Senang kata suara kepit, ada paham? Contoh yg baik utk falsetto boleh didengar di dalam lagu Seribu Tahun, nyanyian Imran Ajmain di akhir² chorus.

Ada juga penyanyi lelaki yg mampu melontarkan suara soprano seperti yg dimilik oleh Michael Miniaci, satu²nya the true male soprano. Suaranya berupaya mencapai soprano vocal range sepertimana penyanyi soprano wanita. Hal ini kerana ketika mencapai tahap baligh, peti suara beliau tidak develop sepenuhnya sepertimana suara lelaki yg mencapai baligh.

Penyanyi lelaki yg masih belum mengalami perubahan suara kerana masih belum baligh secara teknikalnya dikenali sebagai trebles dan term boy soprano lebih kerap digunakan. Keupayaan vokal mereka adalah seperti soprano wanita yg lain. Contoh paling tepat seperti budak² kat bawah nih. Mantap sgt tau!



Oklah, klo Soprano utk wanita, utk lelaki kita paggil sebagai TENOR. Tahukah anda apakah itu tenor (cewah, cam iklan plak)? Meh sini Pojie story sket² meh! Tenor merupakan sejenis nyanyian tertinggi lelaki di mana suaranya adalah di antara oktaf di bawah middle C iaitu C3 kepada A4 dalam choral music dan sehingga setinggi C5 dalam solo. Tenor juga mempunyai kerendahan yg ekstrem kira² B♭2 (two B♭s below middle C). For the highest extreme, some tenors can sing up to two Fs above middle C (F5). Wah, hebat tuh! Faham idak? Sila la tanya ngan Anuar Moss or Ajim Selamat, diorang lebih pakar dari Pojie. Hehehe… So, ini adalah salah sorang penyanyi tenor terbaik Pojie rasa iaitu Luciano Pavarotti (Ave Maria), diikuti oleh penyanyi tenor berkumpulan iaitu Il Divo (Ti Amero). Mantap sgt! Di bawahnya pula Pojie sertakan sekali nyanyian dari Sarah Brightman dan Andrea Bocelli, lagu Time To Say Goodbye. Sedap gak ngan duet soprano dan tenor mereka berdua. So layan!





And last but not least, inilah dia Soprano made in Malaysia, saper lagi kalo bukan Syafinaz Selamat. Dia yg paling mantap bab² soprano nih. Ning Baizura ada ciri² soprano tapi xsehebat dia. So far untuk tenor, Malaysia masih xada lagi, ataupun ada tetapi undercover. Stanly AF6 mempunyai elemen tenor dalam nyanyian dia dan boleh digilap lagi utk jadi lebih hebat. So inilah dia Malaysian Soprano & Tenor!!!

24 Respons to “Soprano VS Tenor”

  1. ReMy Disember 10, 2008 pada 2:06 pm #

    pojie, Remy pun Soprano tau, huhu…

    Remy blh wat ala2 Ning Baizura…

  2. ReMy Disember 10, 2008 pada 2:06 pm #

    pojie, Remy pun Soprano tau, huhu…Remy blh wat ala2 Ning Baizura…

  3. you are now in my zone Disember 10, 2008 pada 4:27 pm #

    bagus entry ni…nanti nuar popularkan entry blog pojie kat page nuar lah…wink2 😉

    remy atas tu tintong :p wakakaka

  4. you are now in my zone Disember 10, 2008 pada 4:27 pm #

    bagus entry ni…nanti nuar popularkan entry blog pojie kat page nuar lah…wink2 ;)remy atas tu tintong :p wakakaka

  5. angloko Disember 10, 2008 pada 5:29 pm #

    Pojie..
    bg aku la.. soprano mmg bleh hit high note… tp bunyi dia sakit telinga.. xsmooth… sbb cara soprano nyanyi ala2 nyah mengepit je nyanyi… kalu chest voice bunyi power skit.. walau pn plg tinggi bleh hit c6 je.. tu pn kalu mampu la… hahaha… kalu chest voice ni kompem byk tenaga perlu… huhuhu… 1 lg Adam Lopez dalam lagu Nessun Dorma (last note Adam hit E8). Dia ni penyanyi latar je asalnya… skrang pegang rekod dunia hit note paling tinggi tuk LELAKI… dia ni penyanyi tenor jugak kot, kalu x silap… suke bace entry ni… ;p

  6. angloko Disember 10, 2008 pada 5:29 pm #

    Pojie..bg aku la.. soprano mmg bleh hit high note… tp bunyi dia sakit telinga.. xsmooth… sbb cara soprano nyanyi ala2 nyah mengepit je nyanyi… kalu chest voice bunyi power skit.. walau pn plg tinggi bleh hit c6 je.. tu pn kalu mampu la… hahaha… kalu chest voice ni kompem byk tenaga perlu… huhuhu… 1 lg Adam Lopez dalam lagu Nessun Dorma (last note Adam hit E8). Dia ni penyanyi latar je asalnya… skrang pegang rekod dunia hit note paling tinggi tuk LELAKI… dia ni penyanyi tenor jugak kot, kalu x silap… suke bace entry ni… ;p

  7. PöJìé PööH... Mulanya di sini... Disember 11, 2008 pada 4:52 am #

    Remy;
    Wah dapat bayangkan Remy soprano ala² Kak Ning ittew!
    Hehehe..

    Nuar;
    Tq².
    Really appreciate that!
    Nantikan entry pasal YODELING plak!

    Angloko;
    Thanks dear for the info..
    I’m looking for this guy!
    Lupa nama dia and now u remind me
    Very interesting!
    Nuar take note yg Adam Lopez nih ada 8 oktaf ok!
    Clust kan!!!

  8. PöJìé PööH... Mulanya di sini... Disember 11, 2008 pada 4:52 am #

    Remy;Wah dapat bayangkan Remy soprano ala² Kak Ning ittew!Hehehe..Nuar;Tq².Really appreciate that!Nantikan entry pasal YODELING plak!Angloko;Thanks dear for the info..I’m looking for this guy!Lupa nama dia and now u remind meVery interesting!Nuar take note yg Adam Lopez nih ada 8 oktaf ok!Clust kan!!!

  9. Preppy Guy Disember 11, 2008 pada 5:31 am #

    wow…i wish i have that kind of voice…huhuhu….mesti suara pojie macam syafinaz kan…hihihi

    xoxo

    AL

  10. Preppy Guy Disember 11, 2008 pada 5:31 am #

    wow…i wish i have that kind of voice…huhuhu….mesti suara pojie macam syafinaz kan…hihihixoxoAL

  11. Duke Luce Dell'amore Disember 11, 2008 pada 5:39 am #

    wah!pojie dh start jd cikgu siti hahar..clust!
    what should i call u??

    siti pojie or pojie hajar???
    or
    nek siti bulong or nek bulong hajar???

    pilih uol!

  12. El-Zaffril Disember 11, 2008 pada 5:39 am #

    Pojie… gile gigih buat research semua… adeh… kalau El la… tau nyanyi jer… bile dengar agak2 sumbang tu… pitching lari la… then off key semua… pastu…tempo lari… keh keh keh… yang semua tu tatau… janji dengar macam best… bantai la saje…

  13. Duke Luce Dell'amore Disember 11, 2008 pada 5:39 am #

    wah!pojie dh start jd cikgu siti hahar..clust!what should i call u??siti pojie or pojie hajar???ornek siti bulong or nek bulong hajar???pilih uol!

  14. El-Zaffril Disember 11, 2008 pada 5:39 am #

    Pojie… gile gigih buat research semua… adeh… kalau El la… tau nyanyi jer… bile dengar agak2 sumbang tu… pitching lari la… then off key semua… pastu…tempo lari… keh keh keh… yang semua tu tatau… janji dengar macam best… bantai la saje…

  15. you are now in my zone Disember 11, 2008 pada 7:01 am #

    adam lopez i dah noted long time ago…

    takmo mengalah nih :p

    kikikiki

  16. you are now in my zone Disember 11, 2008 pada 7:01 am #

    adam lopez i dah noted long time ago…takmo mengalah nih :pkikikiki

  17. PöJìé PööH... Mulanya di sini... Disember 11, 2008 pada 9:39 am #

    Preppy;
    Xdelah cam Syafinaz, cam Erika Miklosa jer..
    Hehehe…

    Ajim;
    Sekeh kang!

    El;
    Haah kan..
    Pojie pun sama..
    Janji layan…

    Nuar;
    Heh!

  18. PöJìé PööH... Mulanya di sini... Disember 11, 2008 pada 9:39 am #

    Preppy;Xdelah cam Syafinaz, cam Erika Miklosa jer..Hehehe…Ajim;Sekeh kang!El;Haah kan..Pojie pun sama..Janji layan…Nuar;Heh!

  19. rizz Disember 11, 2008 pada 10:43 am #

    pojie pojieanku..nk denga sore soprano pojie la woley? huahaha

  20. rizz Disember 11, 2008 pada 10:43 am #

    pojie pojieanku..nk denga sore soprano pojie la woley? huahaha

  21. PöJìé PööH... Mulanya di sini... Disember 11, 2008 pada 11:24 am #

    Rizz;
    Boleh jer..
    Meh la sini!

  22. PöJìé PööH... Mulanya di sini... Disember 11, 2008 pada 11:24 am #

    Rizz;Boleh jer..Meh la sini!

  23. Anonymous Mac 12, 2009 pada 2:50 am #

    How about Nikki (Nicollette Luisa Palikat)? Album baru dia berjudul Hawa ada 2 lagu yang berkonsep opera ala-ala soprano – dengarkan lagu Betara Sukma dan Oh My!. Idayu juga setanding dengannya…. Nak tanya, adakah penyanyi yang berupaya menyanyi secara whistle register (whistling spt Mariah Carey tu..) boleh dikategorikan juga sebagai penyanyi soprano?

  24. Anonymous Mac 12, 2009 pada 2:50 am #

    How about Nikki (Nicollette Luisa Palikat)? Album baru dia berjudul Hawa ada 2 lagu yang berkonsep opera ala-ala soprano – dengarkan lagu Betara Sukma dan Oh My!. Idayu juga setanding dengannya…. Nak tanya, adakah penyanyi yang berupaya menyanyi secara whistle register (whistling spt Mariah Carey tu..) boleh dikategorikan juga sebagai penyanyi soprano?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: