Ku sangka panas sampai ke petang…

4 Feb

Apalah malang nasibku ini…

Setiap ketika mendapat petaka…
Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari
Harapanku, jangan lah ribut taufan melanda…
Biarkan la hujan berlalu pergi…
Sinarkan kembali mentari padaku…

Ya Allah, kuatkanlah semangatku…
Berikanlah pedoman dalam hidupku…
Penuhilah kesabaran dalam menghadapi dugaanmu…
Bantulah aku dalam setiap pekerjaanku…
Hanya padamu ku berserah…



Alkisahnya,

Pagi² Pojie dah kene puji ngan boss tentang peningkatan mendadak Pojie since new month nih. So Pojie mmg jenis yg dambakan pujian mmg trasa sgt motivated dan bbunga². Happy sgt². Naik blk semangat nak keje. Yela, dalam tema Pojie in the top ranking, no more merah². So mmg excellent la Pojie wat keje. Boss pun impressed tau ble tgok pencapaian Pojie utk awal bln Feb nih mcm kat bwh;

Tapi nak di jadikan cerita, mrentap semula semangatku apabila xsampai sejam, big boss yg itam pendek dan hodoh (kami panggil Sardin Papan or Black Crow) sound kat aku ngan bahasa² yg sgt sarcastic. Masih tngiang² lagi kata² dia,


“I don’t see the reason why we’re hiring you here. You’re not doing your job. You don’t even know your responsiblity as a customer service”

WTF!!! Berdesing telinga aku siot! Nasib baik sambil merenung tajam ke dalam mata, aku selawat byk² kuatkan iman dan kesabaran aku. If not, mmg aku dah terkam dia tang² tuh jugak! Honestly, sebagaimana aku pernah terkam kwn aku sbb terlalu biadab dgn aku. Aku nak jer menjawab kat dia blk,

“if I’m not doing my job, I already resign and quit from this fu*kin shit company with the bad management but I’m not and now I’m already 2 years answering your fu*kin customer. If I’m don’t even know my responsibilty as a customer service, I won’t answering call at all but this is what I’m doing currently. Everyday I’m strunggling to achieve the target, answer the call from customer regardless how difficult was it and you are just sitting in your workstation, hiring your friend to be one of your assistance under you and still hiring your scandal who always give problem to the other agent! Is that you what you’re doing everyday?!”


Xkan la keimanan aku sgt kuat. Aku masih dapat bfikir secara waras. Still able to think the pro and contra for doing that. Apa perasaan korang ble dah berada lama kat sesuatu tempat, dah jadi senior pun tp korang xdapat apa² pun selain berada di dalam list utk dibuang kerja. Is that fair..? Terlalu pahit utk ditelan. Kepahitan menular ke kerongkongan dan seterusnya menjalar ke segenap saraf. Dah la tertekan ngan custimak, tp pressure ngan management yg cam si*l!

Aku sangat sedih…

10 Respons to “Ku sangka panas sampai ke petang…”

  1. myZone | When Anuar opens to public Februari 4, 2009 pada 8:57 am #

    aduhnuar terkelu dah lidah ni…buntu pikiran nak komen haper…huhuhu…tumpang sedih sgt2…sayu…serius…nuar doakan semua yg baek2 berlaku kt pojie…insyaAllahpojie kuat!

  2. Duke Luce Dell'amore Februari 4, 2009 pada 8:59 am #

    alolololo..cian nek bulong jim ni..nek try r cari new job..try antar resume kt company2 baru..i’llah klu ade rezki,leh dpt new job..jim doakan yg terbaik utk nenek k..

  3. rizz Februari 4, 2009 pada 9:13 am #

    ya ALLAH..sedeynye rizz bace entry pojie ni..better u cri keje lain taw klau dpt.aduss…ssh gak de bos cmtu:(

  4. a i r a Februari 4, 2009 pada 10:16 am #

    (T_T)dugaan…

  5. Cik AniS GalaxY Februari 4, 2009 pada 10:28 am #

    sbr k dear….everything ader hikmahnyajgn tension sgt k.BTW sori sgt td anis kesal dgn kate2 anis….love umuahhh

  6. adie_kun Februari 4, 2009 pada 2:40 pm #

    manusia tak lekang diberikan dugaan oleh Allah..untuk menguji sejauh mana tahap kesabaran dan keimanan kita..mungkin pojie di uji dengan cara camnih.. apa pun, bagus coz pojie still leh bersabar..sabar itu separuh dari iman..InsyaAllah.. kesabaran pojie, takkan sia2.. Allah Maha Besar.. Berdoalah kepada Dia semoga semuanya akan baik2 jew wat pojie ek..(*_*)

  7. Remy.com Februari 4, 2009 pada 3:12 pm #

    x per jie, dia sajer jerk tu…wat2 dengar jer, tp jgn dgr…

  8. ||| PöJìé PööH ||| Februari 4, 2009 pada 11:54 pm #

    Thanks to all!Wish me luck in everything..Hope I still can cope all this matter..Thanks again..Love u all!

  9. Zeela LaLaLa Februari 7, 2009 pada 5:35 am #

    pojie,aku harap ko sabar ye!jgn rasa down.ada peluang lain utk ko.insyallah. good luck pojie.

  10. Anonymous Februari 16, 2009 pada 2:15 am #

    pojie cayang…aku nie nasha aziz aka anie…hehejanganlah sedih k..setiap rezeki sudah ditentukan….aku doakan ko sentiasa dilipahi rezeki yang melimpah ruah…jangan lupa apli kpli dan dpli..mana tahu rezeki..kita leh jumpa lagi..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: