Retrenchment? I’m the VICTIM!!!

7 Feb

Ramai yang dah tau dan ramai juga yg blom tau hal ni. Seperti yg sudah dijangkakan, rentetan dari kes komplen custimak UNGKA dan perselisihan faham dari management yg sengal, akhirnya secara rasmi aku telah dipecat dari company aku pada hari semalam, 6 Februari 2009, menjelang ulangtahun ke-2 aku di company tersebut. Setelah puas aku fight for my right, finally, inilah hadiah yg company aku bg sempena ulangtahun berpenat lelah membantu menaikkan rating produktiviti. Ntah la, hanya kerana kesilapan pertama kali dalam masa 2 tahun, aku terus dipecat. Kemudian diungkit setiap tindak tanduk dan kesilapan aku semasa jd freshie dulu kat company tuh. Yg pasti, pemergian aku secara mengejut dari company semalam seperti digugurkan dari menjadi pelajar Akademi Fantasia, drama airmata mengiringi pemergian Pojie. I’m gonna miss you all!
Actually for me, ini semuanya more to personal matter coz klo pk lojik, Pojie merupakan antara senior kat company tuh dan Pojie antara yg paling lantang bersuara dalam company tuh. Yes, I’m as employee have right what! Some more nak protect junior² and my collegue as well and of coz myself. But biasa la, apabila org pk kita adalah ancaman, the best way is to ELIMINATE IT, so I’m the VICTIM. Lebih² lg klo company tuh jenis bias dan racist, kita akan tau lambat laun kita akan terkena jugak. Xpayah la ckp company harmony, mengamalkan demokrasi dan perpaduan kaum, itu sumer spedo kekata jer! They want you macam² pujian, ble xmo lagi, YOU ARE FIRED! Pdhal byk lagi staff yg bkn Pojie sorg jer rasa tp ramai lg staff lain acknowledge about their attitude and displinary issue in that company, but YES, THEY’RE STILL THERE. Whatever…

Pojie malas nak pk since Pojie dah byk sgt menangis sepanjang hari dan malam semalam. Thanks to Sayap² dan kwn². Sudi call, SMS dan datang jumpa Pojie dan hiburkan hari yg lara nih. Happy sgt². Thanks to Kasih yg sudi meminjamkan dada, bahu utk Pojie mecurahkan airmata dan lengan utk memeluk Pojie yg longlai kelemahan. Alhamdulillah pagi td Pojie bangun ngan penuh ceria dan azam baru. Pojie xperlu lagi pk utk memuaskan hati custimak di Kota Singa yg kuat bpura² bijak tuh. Skrg Pojie tgh start cari keje baru, anto resume byk² kat mana² company. Kwn² pun ramai membantu. Klo ada saper² yg tau ada keje kosong tuh bgtau la kat Pojie eh. Really appreciate it. Jgn risau, demi family, Kasih, Sayap² dan kwn² sumer, Pojie akan tabahkan diri dan xbuat mende² bodoh tuh ok.

P/S: Tatkala mencoret di blog ini, salah seorang Sayap Pojie kehilangan ayah akibat komplikasi jantung. Beliau adalah Aizoul. Sama² la kita ucapkan takziah kepada keluarga beliau dan sedekahkan Al-Fatihah buat allahyarham. Semoga rohnya ditempatkan bersama² ngan golongan beriman. Buat Aizoul, kami sentiasa di sisi mu. Kuatkan semangat, Allah lebih menyayangi beliau…

17 Respons to “Retrenchment? I’m the VICTIM!!!”

  1. ibnyaacob Februari 7, 2009 pada 3:29 pm #

    sabar pojie…

  2. ibnyaacob Februari 7, 2009 pada 3:30 pm #

    semoga ko cpt dpt kerja lain yg lebih elok

  3. cik wanie Februari 7, 2009 pada 3:35 pm #

    pojie sayang…tabah lalui liku2 kehidupan ini,mungkin rezeki yg lebih akn dtg kelak,sama2 doakan yer..apapun kami (sayapian) akn sentiasa berada disisimu syg,wpun wanie jauh,tapi dlm hati wanie sentiasa ada pojie dan sayap2 yg lain…i luv u alwaz my dear:)

  4. rizz Februari 7, 2009 pada 4:44 pm #

    kuatkan semangat yer pojie..hopely pojie dpt comp lebih baik dri dulu tuh…takziah gak kat zoul

  5. myZone | When Anuar opens to public Februari 8, 2009 pada 12:27 am #

    rezeki di bumi Allah ni tetap adatinggal lagi masa, cepat atau lambatselagi berusaha insyaAllahpojie kuatkan diri tawgo go chaiyok!al-fatihah utk aizoul sekeluarga juga 😦

  6. El-Zaffril Februari 8, 2009 pada 2:12 am #

    Kalau El ada dengar mana2 company… I give you the number

  7. adie_kun Februari 8, 2009 pada 3:05 am #

    sabar ye pojie..apa pun hidup perlu diteruskan..semoga pasni pojie dpt kerja yg lebih bagus lagi..InsyaAllah…setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah disebaliknya..gambatte kudasai..(^_^)V

  8. El-Zaffril Februari 8, 2009 pada 4:01 am #

    Pojie… kat sini ade keje kosong… try2 tengok http://malaysiancareer.com/

  9. HiKaRi TeiShuKu Februari 9, 2009 pada 3:53 am #

    pojie, sorry to hear that.. but insyallah ada hikmah disebaliknye.. nway try hantar email kat dia ni.. juriana@skali.net sbb dia mmg tgh recruit org baru.. or hantar skali kat service@skali.net.. tu co dila, k.mas and zai… 😉

  10. Cik Meh Februari 9, 2009 pada 6:33 am #

    xpala pojie. sabaq banyak2 ok. InshaAllah, ada rezeki ada la kerja lain yang lebih baik.

  11. Nadzrah Februari 9, 2009 pada 11:09 am #

    tabah k…xmo cedey2idop pnjang lgjgn give up!!!gambatte kundasai!!!!!!!!!!!!

  12. Zeela LaLaLa Februari 9, 2009 pada 11:19 am #

    sabar pojie.dugaan dan mungkin ada hikmah juga sebalik ini.ada job kosong aku bitau ko nnt. take care pojie.

  13. Anonymous Februari 9, 2009 pada 2:01 pm #

    pooh..pg mintak dpli..aku rase saje je die nk buangdie nk kurang kan kos la tukan tgh krisis niregards,ZEN

  14. JaJa Februari 10, 2009 pada 4:29 am #

    Salam dik..alahaii…berpisah jua akhirnya yerk ngan sporean ala2 sengal tu.xper dik,anggaplah ni sbgai satu permulaan yg lebih baik utk ms depan adik.insyaAllah dik,akak yakin..ade yg lebih baik menunggu tu.at least,x der dah nk sakit2 ati pk hal2 sporean yg serabai ngan tgk muke si pendek tu kan!hehehe..ape2 pon dik..akak doakan yg terbaik.ape2 peluang baik..akak bitau.tk care dik.

  15. Hairulanuar Februari 12, 2009 pada 2:37 am #

    Assalamualikum pojie…..How are u? Hope pojie sabar dgn dugaan dari Allah. Allah tak kan uji hambanya kalau hambanya x mampu… Rezeki ada dimana-mana…. Biasa la asam garam kehidupan manusia selalu nampak kesilapan kita walaupun sebesar kuman… tp sumbangan kita yg tinggi menggunung ni, pandang sebelah mata pun x sudi….. Anyway take care, hope you will get better job and better opportunity…. All the best my Old friend….Hairulanuar HashimKMJ 02/03

  16. Duke Luce Dell'amore Februari 13, 2009 pada 1:24 am #

    hoye2!!Nek dh ok!!pasni klu dh free2 xde mende nak wat tu,try r p odisyen utk watak nenek kebayan kt memana teater…leh jim tgok nek blakon smbil jerit2 name nenek..wink2!!

  17. Anonymous Februari 13, 2009 pada 3:30 am #

    “Jika kamu keluar (bekerja) pada waktu pagi dengan membawa kayu api untuk dijual (bagi mendapatkan rezeki) di pasar adalah lebih baik daripada meminta-minta kepada seseorang, sama ada orang itu memberi atau tidak, tidak akan memberi berkat kepada kamu. Tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang di bawah.” (Riwayat Muslim).”ape lagi pooh..ko kena la berniaga macam kat KUATEM duluRegards,ZEN

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: