Earth Hour 2009

17 Mac

Sana sini tgh dok kecoh pasal Earth Hour 2009 nih. Masing² tgh duk btanya menatang apa nih? Hehehe.. Actually Pojie pun xbrp pasti dgn jwpn² yg bakal Pojie bgtau nih (klo ada yg salah tolong betulkan eh). Tp apa yg Pojie pasti ia adalah di mana pada 28 Mac 2009, pada pukul 8.30 mlm nti kita akan menyertai umat manusia dari seluruh dunia utk mematikan segala macam suis dan barangan elektrik selama 1 jam. Motipp??!! Motip n objektif utamanyer adalah utk memberi ruang kepada bumi kita yg semakin tenat skrg nih ngan pelbagai masalah terutamanyer pencemaran dan global warming.

So ini adalah salah 1 cara utk kita membantu bumi kita. Bersama² la kita menjayakannyer. Pojie join jugak. JOm uols.. Nk bergelap dgn cahaya lilin, romantik sungguh. Hehehe. Cuma wondering, bagaimanalah pulak klo padam lampu tgh jalan n kilang padam sumer suis. Oh, bahaya jugak tuh! Jadi marilah kita menghijaukan kembali bumi kita (tp jdn bg rumah hijau ok, global warming tuh!). Mari ikut langkah² yg Pojie tgh jalankan skrg bagi menjayakan misi ini..

Resolusi Earth Hour Pojie

1) Mengurangkan penggunaan elektrik;
– Kumpul baju² kotor byk² dan cuci sekaligus. Dapat menjimatkan air juga.
– Gosok baju² stok seminggu sekaligus.
– Sangkak PC opis se-optimum mungkin. Hehehe..
– Masak air guna cerek bersiul instead of heater.

2) Mengurangkan pengunaan petrol;
– Ini bagus sekali memandangkan harga minyak yg xmenentu. Jd naik bas or car ppol gi keje sudah. Udara pun xtcemar..
– Blk kg 2bln sekali, duit tol pun save ma..
– Nak gi hangout ngan kwn² naik LRT n jalan kaki sudah..

3) Mengurangkan penggunaan beg plastik;
– Tang nih best.. Apa kata pas nih bli la beg mcm yg kat Cold Storage jual tuh, nk gi shoping groceries bw la beg tuh instead of plastic bag..

4) Mengikar semula sampah;
– Sampah² kat umah ker xkisah la apa jenis sampah yg kategori sampah domestik tuh, sila la buang ikut kumpulan..
– Buat la tempat buang sampah jenis plastik, kertas dan kaca..
– Ble dh penuh gi la anto ke Pusat Kitar Semula..
– Ini dapat mengurangkan pembuangan sampah ke muka bumi dalam yg sm dapat selamatkan pokok² yg memayungi bumi nih dari terus ditebang utk menghasilkan kertas dan macam² lg..
– Yg paling best, kumpul byk² n jual kat Pusat Kitar Semula dapat duit saku tau. Cuba la. Hagemaru sgt kan! Hehehehe..


Love,

12 Respons to “Earth Hour 2009”

  1. Blog Anuar Kamaruddin™ Mac 17, 2009 pada 10:46 am #

    pojie mmg suker bergelap pong kanzzz? hiks.. ;p

  2. b-boy Mac 17, 2009 pada 11:04 am #

    gulap itu romantikk.. like2.. hik3 larikkkk!!!-pojie dah ‘PETIK SUIS’ lum..?

  3. rizz Mac 17, 2009 pada 3:25 pm #

    wah2..kemen suke lg bgelap ngee!!.jom2 bgelap uols hehe pkai lilin sajorkk hehehh

  4. Remy.com Mac 17, 2009 pada 4:16 pm #

    remy da siap bli lilin ni…x sabar nak brglap gulita 28 ni…sehari lpas birthday mariah, weks…

  5. zuhaimi zul Mac 18, 2009 pada 12:25 am #

    kenapa perlu lilin? pembakaran terbuka tu…. biarkan je bergelap, sambil2 tu muhasabah diri… aper yg kiter wat utk bumi yg makin tenat ni….

  6. wAtashiwa Nemo-cHan Mac 18, 2009 pada 5:25 am #

    hoh?tutup lampu utk kurang tenaga kan?utk kurang kesan rumah hijau kan?tp kan ker bakar lilin tuh pun dh menyumbang pd CO2?hm….penin2……xper2…yg pasti…nemo nak cakap I’M IN….okey?????

  7. adie_kun Mac 18, 2009 pada 7:16 am #

    rasenya mendapat sambutan ke ek?ntah la.. rasenya tak ramai yg tau kot. kalo pojie bergelap malam tu.. ntah la ada org lain ke yg bergelap gak.. hahaha..lagipun kalo satu malaysia ni katakan la bergelap wat masa sejam…ntah.. tak dpt bayangkan..tapi mcm tak mungkin jew..hehehe(^_^)Vapa pun sayangilah bumi kita.. kurangkan pencemmaran…

  8. ||| PöJìé PööH ||| Mac 19, 2009 pada 4:50 am #

    Nuar;Cett!Boy;Hehehe.Lom..Rizz;Jom!!Remy;Cehh..Zuhaimi;Haah, btol gak kan..Nemo;Haah kan..Adie;Erm, so far this is not the 1st time..So make it real..

  9. Nadzrah Mac 19, 2009 pada 7:48 am #

    kene beli lilin bnyk2 nehhehe~~

  10. ArEzO Mac 19, 2009 pada 10:11 pm #

    2) Mengurangkan pengunaan petrol;- Ini bagus sekali memandangkan harga minyak yg xmenentu. Jd naik bas or car ppol gi keje sudah. Udara pun xtcemar..- Blk kg 2bln sekali, duit tol pun save ma..- Nak gi hangout ngan kwn² naik LRT n jalan kaki sudah..part nie buat arez ketawe srg kol 5pagik..cmn?

  11. zeela lalala Mac 20, 2009 pada 9:37 am #

    a’ah dh lepas switch off terus elektrik tak on. rupe2nye kene cut line sbb tak bayar. hadoih..hihi

  12. ||| PöJìé PööH ||| Mac 24, 2009 pada 7:04 am #

    Nadzrah;Betul²..Arez;Motippp nk gelak!Zeela;Ha itu keje ko la nok xbayor bil TNB..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: