Privasi & Maruah

21 Mac

Tak abes² dgn kes artis yg bergambar separuh bogel mahupun yg bogel. Belum lg gambar² mereka yg memaparkan keaiban mereka yg lain². Sebutkan saja siapa, Zarina Ann Julie, Lisa Surihani, Edison Chen dan yang terbaru, Zakiah Anas (sekadar menyebutkan beberapa nama) dan ramai lg telah menjadi mangsa. Org kenamaan dan kebiasaan juga tidak terkecuali. Belum lg yg di-super impose-kan. Siti Nurhaliza, Erra Fazira dan Mawi pernah menjadi mangsa Lebih² di zaman cyber nih, terlalu byk penderaan cyber lebih² kepada mangsa². Ada gambar² yg diambil secara curi² dan di eksploitasi. Bloggers juga ada yg terkena, macam Adie.

Baiklah, kita lupakan lah gambar aksi² mengghairahkan dari pelakon² yg sememangnya spesis bitch macam tuh dan yg di-super impose-kan tuh. Skrg cuba utk berbalik kepada tajuk topik; PRIVASI & MARUAH. Agak berat juga topik kali ni ya. So terlalu byk persoalan² yg sering bermain di minda Pojie. Apakah sebab insan² itu bergambar sedemikian rupa. Adakah mereka tiada maruah atau malu? Bagaimana gambar² sebegitu rupa boleh tersebar sehingga mengaibkan pemilik gambar? Adakah dgn kerelaan mereka? Angkara siapakah sumer ini. Terlau byk persoalan bg topik yg agak berat nih.

Tetapi persoalan Pojie di sini; Adakah 1 kesalahan bagi seseorang yg mengambil gambar kelucahan sendiri utk simpanan dan kepuasan diri sendiri? Apakah org yg menyebarkan gambar² berkenaan tidak bersalah kerana memaparkan kehidupan sebenar seseorang itu? Pojie nak anda sumer memberikan sedikit pandangan juga jawapan. Siapa yg salah? Si Pengambil Gambar atau Si Penyebar Gambar? Adakah sebarang akta atau undang² berkenaan dgn privasi diri ini bagi melindungi mangsa²? Kindly advise me pls..

Love,

6 Respons to “Privasi & Maruah”

  1. Dr. Darren Mac 21, 2009 pada 8:45 am #

    penyebar gambar – of course. hak masing2 nk bergmbr bagai nak rak camner pun. nk terbogel ker, terkangkang ker, terbalik terbongkang ker. motif nk sebar gmbr? konon nk ajar org lain supaya jgn ikut jejak langkah pengambil gmbr nih. bullshit ar. cuba kena kat btg idung sendiri. meroyan menggelupur seumur hidup.itu privacy masing2. betul x?

  2. rizz Mac 21, 2009 pada 9:20 am #

    pengambil gambar – hak individu..tp mmg x sptutnya kan.wlopon utk koleksi sdirik hajarnyaa huupenyebar gambar – ahaa ni mmg x ptut.die mgaibkan org

  3. hezesuze Mac 21, 2009 pada 9:34 am #

    dua2 salah..sape suh pose + amik gambo yg cam gitu..skrg plak da jd trend..bile beromen tu harusss la dijadikan kenangan katenye…da sah2 buat dosa lgi mau rakam…ni sume keje giler…yg mnyebarkan gambo plak lagi laknat orgnye…suke2 ati jek nak aibkan & sebarkan kt umum…ingat ALLAH tu MAHA ADIL & SAKSAMA…what u give u get back…tautime tu barulah nak ngaku bsalah & bertaubat…dah terlamabt uolss..wah! statement marah btol ni…wakwakwakpepun sape yg ada pglaman camtuh..jdkan la pengajaran & jgn d ulang lagik okey…

  4. Anonymous Mac 22, 2009 pada 3:25 pm #

    tak payah la nk amik gambar yg tk perlu…..

  5. adie_kun Mac 23, 2009 pada 7:29 am #

    memang yg salah adalah penyebar gambar tu sebab melanggar hak peribadi dan privacy orang yg mengambil gambar tu..tapi yg si pengambil gambar tu pun salah gak.. coz mengada2 nak ambil gambar macam tu.. gambar yg tak sopan dan tak beradab.. dan sah2 tak fikir akibat buruk time dia amik pic tu… bila dah kena sebar, orang ekploitasi and what so ever baru la nak menyesal..nasi dah jadi bubur katanya..buat yg suka bergambar tu henti2kan la nak bergambar yg bukan2.. nak bergambar pun biarlah ada batasannya…

  6. ||| PöJìé PööH ||| Mac 24, 2009 pada 7:10 am #

    Dear all,Thanks a lot for ur response..Really appreciate ’em..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: