Kawen Oh Kawen…

8 Apr

Hai la nasib.. Menjelang usia Jubli Perak (bak kata Eid), mcm² perkara yg bermain di benak fikiran nih. Dgn usia yg semakin meningkat, kedut yg semakin kelihatan, lemak yg semakin bertambah, tangungjawab yg semakin berat, cita² yg masih belum tercapai dan macam² lg la sgt² menganggu fikiran Pojie skrg ni. Perasaan plak ada rasa hepi, lawak, sedih dan macam² jugak! Hah, usia semakin meningkat, hutang keliling pinggang, cita² nak ada master n rumah, belum lg tertunai. Ntah bila la ek. Hope sblm umur 30 kot. Itu pun bukan lama. Pejam celik, pejam celik dah masuk usia yg boleh dikategorikan sbg “kertu”. Setiap hari Pojie memikirkan mende² tuh tau! Plak tuh since raya last year dah ramai org bertanya soalan cepumas pada Pojie, “Bila nak kawen??!”. Adakah itu sekadar soalan atau soalan yg menjurus kepada something yg lebih SARCASTIC? Jawapan Pojie, tggu abes bayor bini yg pertama dulu (kete).


Kawen oh kawen. Sebenarnya bagi kawan² rapat Pojie mesti tau masalah sbnr knp Pojie xkawen smpai skrg and don’t even have a girlfriend. No need to discuss about it. Tp yg menjadi masalah utama adalah DUIT! Duit², di mana kau duit, yeah²!! Skrg nih apa pun sumer nk duit. Mmg ada org yg optimistik bkata, “Money can’t buy everything”, but for me yg bfikiran realistik, “Everything need money”. Nak mendirikan rumah tangga dan family yg sejahtera memerlukan duit atau nama lainnyer wang. Wang utk mas kawen la, hantaran la, belanja kawen la dan macam² lagi. Bukan apa, klo zaman mak bapak kiter tuh kalo ada duit RM500-RM1000 pun dah boleh kawen dah. Klo itu rupanya skrg, la ni jugak Pojie ajak “org tuh” kawen. Saper? My ex-girl. Dgr kwn² ramai dah kawen. Dgn umur pertengahan 20an nih, Pojie yang risau. Mampu pikul tanggungjawab sbg seorang suami apatah lagi ayah. Tp ble² tgok kwn² lain jeles pun ada, tp Pojie xsama ngan mereka. Pemikiran mereka lebih advance. Pojie pk nak kawen pun umor awal 30an macam abah. Tp btol gak kata org, lambat² kawen lambat dapat anak. Tgok jela macam abah, tatkala usianya menjelang pencen, Pojie baru thegeh² nak cari keje. Kesian dia.

Tp tulah, macam yg Pojie katakan tadi, faktor kewangan menjadi kekangan utama dalam diri nih. Mkn sndiri pun tkais² setiap hujung bulan apatah lagi nk bagi anak dara org makan. Pastu ada anak pulak, apa nk bg depa makan nti? Pasir?!! Pasir pun kene beli Cik Kiah oi! Lain la klo duduk tepi pantai, dapat free jer pasir pantai tuh. Tp klo Pantai Dalam, pasir mana aku nk korek, meh bgtau aku! Ini lagi blom apa² ngan duit hantaran, belanja kawen bagai, adoi mak pening paler aku. Mcm mana la kwn² aku leh kawen. Adakah mereka bergaji lebat? Adakah mereka ditanggung perbelanjaan oleh ibu bapa? Wallahualam. Tp klo mengikut kemampuan Pojie sorg, mmg xmampu. Tp ada jugak org yg amik pendekatan sengal (maafkan Pojie) dgn membuat pinjaman bank. Sayang oi, klo blom ko akad nikah lagi ko dah buat hutang, ko boleh pk x pas menikmati malam pertama, sure ko akan picit paler. Siap pakej garu kepala yg xgatal tuh, dok pk hutang piutang yg menggunung. Hutang PTPTN, kete, kad kredit, rumah sumer xlepas, nih tanggung hutang baru plak dalam idup. Membabitkan isteri dan keluarga pulak. Tidakkah itu menyusahkan diri sndiri dan org lain? For me, membuat pinjaman semata² utk berkawen adalah 1 tindakan yg amat² TAK BIJAK!

Ini baru perbelanjaan yg cikai² nih. Blom lagi yg pakej exclusive. Blom masuk perbelanjaan honeymoon segala.. How?!

Itu 1 masalah. Masalah lain nih org duk xsudah² soh Pojie kawen cepat. Mak n abah opkos la. Mereka dah semakin tua, Pojie anak yg paling sulung nih la harapan diorang utk tgok menantu dan cucu. Anak² lain mcm lama lagi (kot?). Kesian diorang dapat anak lelaki sulung, klo pompuan mmg dah ada 3 anak dah skrg (mak kata la..). Sedara-mara pun sama jugak, xsudah² tau! Alasan Pojie xpuas enjoy, xde harta nak bagi kat bini, xsempat nk menabur bakti dgn mak abah dan yg paling penting, nak abeskan bayor bini pertama tuh, Vienna Si Dayang Senandung tuh! Depa xtau tuh aku tiap² bulan ikat perut nak bayor itu ini, nak bli itu ini. Nak jer Pojie buat TABUNG DERMA KAHWIN ALONG (POJIE) dan hulur kat sedara mara tatkala mereka membuka mulut bertanyakan pasal kawen nih! Ko tanya jer lebey, hulur la sket seribu dua!

Tabung rupa vavi pun jadi la ho since vavi nih kaler pink, cute lorh! So saper² nak curi tabung derma rupa vavi nih mesti pk 2 3x, kang kene samak kang! Hahaha!

Ada yg sedara siap pakat ngan mak nak carikan jodoh utk Pojie. Ala² lagu Emak Kahwinkan Aku la pulak. Tp Pojie xminta ok, sbb Pojie xse-deprado (desprate) gitu rupa. Pepandai jer. Tp mak Pojie nih hebat juga tau. Leh bukak bisnes Agensi Mencari Jodoh Kak Melah, hahaha! Mana xnyer, sedara² Pojie ramai yg dah dikenenkan dia nih ngan bantuan beberapa pembantu (kwn² dia dan sedara-mara). Sumer menjadi tau, beranak pinak depa, bahagia sampai la ni. Hebat kan! Tp anak dia jugak la payah. Hahaha.. Tp mak Pojie nih mmg bijak tau. Nak cari bakal menantu nak yg bergaya, cantik, muda n vogue macam dia (sbb tulah she’s the best lady ever in my heart). Jadi dia xmo la org ckp mak mertua lagi cantik dpd menantu, malu dia. Alasan lain, nak la sepadan ngan anak dia yg ensem nih (katanyer la kan). Kriteria skrg yg dia cari utk Pojie, MESTI BERKERJAYA. Aiyarkk! Pojie nih otak konservatif sket. Klo bleh nk soh bini duk umah jaga makan pakai n anak² jer. Sian dia nti terkejar sana sini. Tp btol gak kata mak. Ada bini berkerjaya leh bantu sket². So aritu dia cari la calon² menantu yg kerja lecturer la, cikgu la, doktor la smpai kasi gambar bagai. Sumer tuh ala² andalusia, but I dun mind since Pojie mmg pcaya ngan pilihan mak. Mak ckp, “Nanti. Mak nak korek lagi pasal depa nih ngan bantuan spy² mak” (gitu katanyer). Apa² la mak. Tup² selang seminggu dia bgtau, “Erm, xpayah la Long. Bakal menantu macam singa, sian anak aku yg lemah lembut nih kene siat² nti”. Hahahaha!!! Lawak la mak aku nih. Dalam frust² sempat lagi sagat aku nih, hajarnyer!

Ntah la kwn². Pojie malas nk pk² byk pasal kawen nih. Ada jodoh n rezeki, tiba masa tuh, kawen la Pojie. Dapat la korang merasa nasi minyak org Johor nih! Tp klo ada jodoh tp xde rezeki or vice versa, korang doa² la yer semoga ada dua² item tuh cepat² pada Pojie, baru la Pojie akan umumkan tarikh keramat itu utk bahagia berdua seperti ini… Gittew!!!

Haah, kawen tepi pantai jimat kos kan! Xpayah nak sewa dewan or canopy bagai. Bunga² petik kat umah jiran tetangga, baju jahit sendiri. Wat wedding konsep “pot luck”! Ha, kan jimat…

Love,

10 Respons to “Kawen Oh Kawen…”

  1. hezesuze April 9, 2009 pada 1:01 am #

    aduyaiiii dik…skrg rm15 ribu mane ler ckp dik oiiii….paling2 pun standby 30 ribu….huhuhuhbtul3…nak tanggung anak org mmg ler beso tanggungjawab tu…mmgler duit adalah segala2nya…tp segalaenye mmerlukan duit…nak salin bju kt PD pun kene cas 50sen…huhuhuhkumpul harta dululah…rase dah ckp brula pikir soal kawen…betul tak??? ermm jgn lupa plak invite sis kalo ang jd kawen…p/s kawen da nikah jek lom mak…larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

  2. rizz April 9, 2009 pada 1:43 am #

    huhu bce ngn penuh minat entryupojie ni..mmg ssh psal kawen ni bykpk…yup dwett mmg jd isu..klu ade tu mmg ape pon jd kan..rizz pon cm pojie gak.xpe kte target umo 30an kawen taw hahahaha

  3. Cik AniS GalaxY April 9, 2009 pada 3:20 am #

    sian org laki nie kannk kawen diorg yg pening pale uikss kalo pk psl kawen mmg buleh giler pojiee oii

  4. wAtashiwa Nemo-cHan April 9, 2009 pada 3:57 am #

    huhuhu…. nemo sokong kak haze….hiks… nemo sokong rizz jgk… org laki xper mah… kawen lambat… akoo yg pompuan nieh…. menanah tlinger tiap kali balik kampong….hah… nemo sokong cik anis jgk….tp bkn laki ajo yg penin lor… pompuan lg la… dgn baju nk bertukar ganti, dgn mak andam bagai…huiks….xmoh kawen… kang buat ikat2 perut nk kawen, jodoh xlama… naya badan ajo…. huhuhu…pojie….er… kiter sruper lor… nemo pon ank sulung…jdk….dgn kater len… mlas akoo nk blek kg…meleleh taik tlinger….hahahah….

  5. Kos Serani April 9, 2009 pada 4:59 am #

    Ala…muda lagi tu pohjie…tapi klau nak tunggu kereta abis…dah terlajakla pulak. nota tangan: Jgn ikut kata atau desakan org…ikut kata hati ya tapi dgn akal heh heh heh

  6. Eazy Izzuddin April 9, 2009 pada 7:10 am #

    kahwen oh kahwen..uhuhuxD

  7. Eazy Izzuddin April 9, 2009 pada 7:10 am #

    kahwen oh kahwen..uhuhuxD

  8. afif April 10, 2009 pada 1:06 am #

    niat ada pasti segalanya dekat,dan Allah akan memudahkan,jgn sedih.

  9. Anonymous April 10, 2009 pada 11:05 am #

    alaaaa..pooh nk kawenabis la i takde gengXEN

  10. cik Nemo Julai 21, 2011 pada 1:44 pm #

    Tadaaaaa! Sekarang dah tunang kan? Kan? Tak lama lagi kawen. Jom cari duit! 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: