Quantity VS Quality in FRIENDSHIP

4 Mei

Hi, I’m back!!! Ok today I wanna discus with u guys about a relationship named: FRIENDSHIP. We always heard some of Malay’s words mentioning about friendship like, “Berkawan biar seribu, berkasih biar satu”. But have you try to discus further, what kind of friend that we need to have a lot. A lot in terms of what? Quantity or Quality?
Pojie ada gak bbrapa kwn baik yg Pojie kenal, happy-go-lucky macam Pojie, ramai kwn, ramai kenalan, but now end up to be alone. Apabila ditanya kenapa? Jawapan mereka adalah, “Kawan bergelak senang dicari, tetapi kawan menangis amat payah ditemui”. Agak kesian bila difikirkan, tatkala gembira, tatkala bahagia, tatkala disukai, manusia keliling pinggang. Katakan dari bangsa mana, sumer ngaku kawan. Tetapi apabila diperlukan, none of them will offer their shoulder.

Maybe inilah senario yg mungkin Pojie hadapi skrg. Masalah persahabatan yg xpernah nk aman dalam hidup nih. Puas Pojie mengkaji di mana kelemahannya dalam diri ini, tp yg pasti Pojie temui jalan buntu. Sbb dalam masa yg sama Pojie xbisa merelakan diri ini diperbodohkan oleh insan yg bnama kawan. Maybe skrg Pojie leh make up my own mind to list down who is my best friend, sahabat yg sering mendengar luahan hati Pojie, be my crying shoulder, rather than keep blaming me for each n every mistake I’ve done, for every conflict that I’ve made rather than feel what I’m feeling inside and hug me with a lot of words and advise.

Maybe anda yg sedang membaca nih paling² tidak akan beranggapan, “What the hell this idiot Pojie wanna have right now? An attention again? So lame!!!”. Yeah, I admit that got a few of my friends (ada juga readers), yg dulunyer bkawan baik gelak sesama n now, end up like, “Do I know you honey?” kind of ppl. Betul jugak kata mak, “Bkawan kene hati², bior xramai kawan asalkan mereka sayang dan memahami kita, bukan hanya kita saja yg menyanyangi dan memahami mereka”.

Mungkin Pojie kne kembali jadi diri sbnar Pojie time² study yg mean n nasty. Xperlu pk org lain, buat ikut suka ati. Xperlu jaga hati org lain sbb hati sndiri xde saper nk jaga. Yeah, senang kan. Tp Pojie xkan sejahat itu. Pojie tau Pojie xsempurna dan Pojie juga tidak akan merelakan diri ini dperkotak-katikkan kawan². I’m living for more than 25 years and I’ve learned too much already. Apa yg dapat Pojie katakan, Pojie akan melayan org yg melayan Pojie dgn baik. I will treat as what I’m being treat. Klo baik maka alhamdulillah, Pojie akan menjadi lebih baik utk kamu, klo tidak u r not even have a place in my heart. Untung lagi dpd Pojie membalas kelak, sbb Pojie seorang yg kuat bdendam.. Pojie malas nk menyemai kebaikan tetapi akhirnya berbuah pahit dan berduri. Biarlah Pojie tahu apa nikmatnya, dan Pojie akan membaja sehingga kelak menjadi lebih manis dan berkhasiat buat diri ini. I’m thinking to build up some boundaries between my me n my friends. Tp macam xmau la, sbb mmg Pojie suker bkwn, cuma Pojie perlu bhati², kelak Pojie disakiti.
Ini adalah luahan peribadi Pojie, menyingkap diri sebenar Mohd Fauzi Abdullah. Pojie bukan seorang yg hipokrit, tidak sama sekali, malah Pojie membenci sifat itu. Andai ada yg xsuka, silalah jalan. Tiada paksaan dalam menyukai diri ini. I’m fine with all those kind of things. It will make me stronger. Tq you so much buat semua. Apa² pun, Pojie sayang sumer yg menyayangi diri Pojie ini.

P/S: Merindui Mohd Hari Mohd Tahir, my bestfriend since I was 6 years old. Dialah insan yg byk support Pojie dari dulu smpai skrg, be my crying shoulder, walaupun jarang jmpa n ctc, tp masing² tetap syg n saling mengingati..

Love,

9 Respons to “Quantity VS Quality in FRIENDSHIP”

  1. rizz Mei 4, 2009 pada 3:44 pm #

    aloloo so touching bce ur n3! make me cry! uwa.. biarlah ape org nak kata pojie asalkan u taw ape yg u wat tu k..betul ckp mak tu..pape pon leb u my pren bebehh heheheheh

  2. Corey Mei 4, 2009 pada 3:59 pm #

    apa2 pun just be yourself. Kalau antara yg ramai2 tu your real true friends for sure diorang accept u seadanya dan sanggup be there for u thru thick and thin.Mcm me pun dulu selalu temui org tak ikhlas..dulu ramai adik2 angkat dan kawan2 beragenda..sampai dah masak sgt dgn perangai diorang.. bila mula call back n buat baik tu mesti ada something nak from me. lepas dah tercapai terus hilang senyap ntah kemana.kekadang rasa teraniaya..bila time diorang perlukan me, i gigih berkorban.tp sebaliknya bila my turn need somebody.

  3. Aqmal Arista Mei 4, 2009 pada 4:07 pm #

    kualiti lg penting…biar tak ramai kawan asalkan yg ada tu berkualiti tinggi..ada cop sirim..bukan cap ayam..hehe

  4. joegrimjow Mei 5, 2009 pada 12:52 am #

    pernah gak kene ngn kawan yg makan kawanda serik untuk cari yg jenis macam nimasalahnyextau!!!ishhhdunia complicatedmanusia mkin complicated

  5. Hezesuze Mei 5, 2009 pada 2:13 am #

    wah! touching sungguh n3 pojie arini…hik3…agreee wit statement yg pojie kuarkan…till now akk masih lagi mncari kawan sejati yg betul2 memahami sifat gonjeng, gediks, outspoken akk ni…wakakap/s psssttt…ermm akk ni ok ker???

  6. Eazy Izzuddin Mei 5, 2009 pada 2:22 am #

    woah…tersentuh hati bila bace…huhukdg2 friendship forever…xD

  7. Remy.com Mei 5, 2009 pada 10:17 am #

    kualiti lagi penting dr kuantiti…btol x semua?so, sayangilah insan yg berada di sisi setiap diri memasing…

  8. wAtashiwa Nemo-cHan Mei 5, 2009 pada 10:24 am #

    welcome back dear….nemo xtau nk ckp per…nemo xtau nk komen per…nemo xtau nk jw per…yg nemo tau….nemo syg sumer kwn2 nemo biarpun diorg xpenah amik tau pun keweujudan nemo….p/s… hakoo ini khan bg melukut di tepi gantang… hm…

  9. Kenek Mei 7, 2009 pada 1:13 pm #

    nadz dulu sampai kene cop BOHSIA lgsbb mulut sgt laser.tp, skrg da berubah sket kotjd pendiam cket…hek2biarlah org nk kata apehidup kt kanmn ade org sempurnacacat cela ktsumer org nmpkbaik kt??xde org perasn ponhu~

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: