HITAM dan GEMUK… Itulah aku, padamu…

3 Jul
Kadang² bila org cakap Pojie hitam, Pojie gelak. Orang ckp Pojie gemuk, pojie senyum. Tp pernah x org yg mengeluarkan perkataan tuh pk, walaupun kdg² itu sekadar gurauan, tp apabila tlalu kerap diucapkan, ia jadi nanah n kudis dalam hati nih. Yess, tau Pojie mmg kulit sawo matang n tanned, tp bukan hitam ok! Hitam tuh macam abg² negro kat MMU Cyberjaya tuh. Pojie xkisah org nk cakap Pojie bkulit gelap, malah xperlu risau nk pakai foundation bagai bagi nmpk kulit muka tuh sekata. Klo kene panah n malu, muka xmerah². Malah, kulit Pojie skrg nih pun agak cerah berbanding masa Pojie study dulu tau, areng macam org pulau dah. Sbb Pojie study kat tepi pantai, field work pun kat laut. But now I like my skin color. Xperlu lah nk buat skin bleaching yer…


“I’m BLACK??! Do I care??? Whatever!!!”

Tp cuma skrg, Pojie masih lagi agak kecewa n tertekan ngan bentuk n berat badan nih.. Selalu org tegur, “Eh, dagu ko ada bantal eh??”, meaning dagu blapis. “Muka pinggan la…”, meaning muka bulat n lebar. Paling best ble ada org ckp, “Pooh, aku tengok ko makin cik gem la”, tatkala itu tahukah dikau bahawa aku dah seminggu xsentuh nasi, kisah makan epal n oat jer. Macam nk mampos, leh tetiba ko kuor kan stmt sentap kat aku. Yes, aku tau si A yg gerga dah kurus, si E gajah dah slim, so instead of ko nk kondem aku, knp xsupport aku jadi cam depa??! Knp perlu nk beza²kan aku ngan depa??! Depa sgt kuat, gigih n tabah. Aku nih tidak. Blk kg pun sama, sedara mara dah start cakap, gemuk la, debab la, bulat la. Ei, benci!!!

Kdg² rasa cam fedup pun ada jugak. Ble ada niat nk diet n kurus, pkara ptama yg akan blaku adalah, berat smakin btambah n jeans xmuat kat punggung! Dunno how!!! Rasa macam nk jer telan ice, sbb kata kwn² ia bkesan. Ramai kwn²yg lebih cik gem dari Pojie tp tup² leh kurus ngan cepat, lg kecik dari Pojie. Tp Pojie takut ketagih, sbb ice is a kinda drug n ecstacy, tp klo tdesak, macam nak jugak!!! Ada jugak trasa nk kumpul duit n potong usus macam Chef Zam. Kurus giler dia skrg. Makan hati! Tp kos tlalu tinggi n Pojie takut kne bedah lagi. Ckp la hnya skali…

Ataupun maybe Pojie tpaksa kembali ke zaman muda remaja, di mana Pojie pernah mengalami bulemia dan menghampiri kepada anorexia. Memuntahkan semula segala makanan yg telah di telan ke dalam perut. Yesss!! It works before, but I regret sgt ble pas sbln dua dapat result yg memuaskan (kurus), Pojie start cekyak bdarah, Pojie disahkan mengalami ulser perut. Derita sgt masa tuh. Ibarat ada seribu jarum dalam perut ble bgerak. Sampaikan Pojie xtpaksa merangkak n mengesot ke bilik warden utk di bawa ke hospital. Alhmdulillah, still selamat. Still fobia till now, tp Pojie rasa itu jalan yg tbaik dan pantas yg boleh Pojie amalkan semula utk kembali kurus.

Penyakit bulemia yg akan memuntahkan semula makanan yg telah dimakan…

Tp, ntah la. Fobia pun ada. Lebih² lagi ble ada tbaca info pasal bulemia spt kat bawah nih. So, Pojie nk kongsi la bsama ngan kwn².. Better not. Erm…

So, Pojie hanya leh teruskan jela program diet Pojie. Tgok la macam mana… Ah, aku sudah down. Rasa macam malas nk kuor gi mana² selain opis. Dah segan kat diri sndiri. Lack of confident. Down

Love,

11 Respons to “HITAM dan GEMUK… Itulah aku, padamu…”

  1. rizz Julai 3, 2009 pada 9:48 am #

    wagh jgn la down dear..persetankan sajork sape yg ckp pojie gem la itam la.pojie tetapp maintain.! jgn jd cm rizz dh.da mcm anorexia lak kan..ssh klau gemok kna kutok.klau jd kuwos like me pon same gak kna bhan..cmne tuh…?!

  2. Hotmama Julai 3, 2009 pada 9:52 am #

    alaaa…pojie hensem per…diaorg tu ha yg buta.lantaklah org nak kata apa pun,janji kita bahagia dan tak kacau org.

  3. El-Zaffril Julai 3, 2009 pada 10:04 am #

    U should read my latest entry

  4. Hezesuze Julai 3, 2009 pada 10:11 am #

    alah lantak p org nak kate kt pojie….depa tu smmgnye jeles ngan pojie yg cute miut ni….apa yg penting enjoy urself n food…nnti sakit sapa yg susah…pojie jgak kan…so pikirkan diri sndiri dulu…mulut tempayan bleh ditutup..mulut org dicabai kan jerk…wkakakakap/s xsabo nk jumpa pojie esok…rindu bangat..

  5. Precious Julai 3, 2009 pada 10:24 am #

    Woiii … ko mana ada gemok? Haku tengok ok jerk! Sapa cakap ko gemok ni? And, kalu org cakap ko itam, huh, haku suker lelaki itam. K ler, not itam ler, macam kata ko, sawo matang … Biar lelaki kulit gelap, lagi macho …

  6. Corey Julai 3, 2009 pada 11:19 am #

    pojie bukanla gemuk sgt. just plump.lagipun bebaru ni kan pojie post n3 WHO SAID BEING FAT IS DISGUSTING?klu pojie termakan hasutan diorg yg mengutuk tu bermakna pojie pun mengiyakan tanggapan diorang.bleh kurus utk good stamina dan kesihatan tp bukan kerana org lain atau guna cara yg mudarat mcm hisap ice.ya ice bleh hilangkan selera,sometimes 3 hari x makan x tido tp lebih mudarat. nnt kurus pun sakit.. what for? kulit jadi kusam,jerawat, blemishes,mata cengkung. terus dah melertss dah pojie.. kena kutuk gak :(emosi lak terganggu klu putus bekalan. jadi emo, paranoia, kerja terganggu,prestasi merundum, so byk rentetan negatif yg akan menimpa pojie. adakah hidup begitu yg pojie idamkan? fikirkan…

  7. kronniesar Julai 3, 2009 pada 11:47 am #

    ilek lah.persetankan kate org.just be yourself.okay?biase lah.manusia takkan pernah puas ati ngan org lain.mereka takkan berhenti mengata dan bercakap pasal org lain.

  8. kronniesar Julai 3, 2009 pada 11:47 am #

    ilek lah.persetankan kate org.just be yourself.okay?biase lah.manusia takkan pernah puas ati ngan org lain.mereka takkan berhenti mengata dan bercakap pasal org lain.

  9. Farhana Julai 3, 2009 pada 11:51 am #

    Btol tu pojie.. Bila ckap skali tadak hal.. Tapi kalo tiap kali ckap, hati manyak terluka maa.. Sape yg tak mau kuruskan.. Huhu.. Takpe laa.. Kurus biar lambat, asal cara kuruskan bdan tu slamat.. Heehee.. Kan pojie??? Jom kita diet sesame.. Hee.. =)

  10. Eazy Izzuddin Julai 3, 2009 pada 3:13 pm #

    uish pojiejgn down2 nih

  11. ctnorhana November 8, 2009 pada 5:03 am #

    pojie ok je kte tgk,xd la trok pn..klo cm kte ni lg lh sdey..pape pn pojie trus la jga dri,,jgn selekeh sdh yg pntg kms..ok,,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: