Kisah KETURENG!!!

2 Oct
N3 selingan jap yer kawan². Chopp!!!

Kawan².. Ingin Pojie tnya. Andai kata klo setiap hari raya kan, ketupat masih ada tp lauk pauk ketupat mcm rendang ker, lodeh ker, kuah kacang ker sumer dah licin, apa yg akan korang buat pasa ketupat itu? Buang? Ish³, xbaik membazir tau! Keringkan bagi ayam makan? Erm, xbest! Pojie ada idea utk korang, apa kata klo ada yg masih berbaki kat dlm peti ais tuh (xpun nih utk thn depan punya idea la) ketupat² tuh korang jgn buat baling jiran sebelah yg kuat mengumpat, tp korang buat la KETURENG!!!

Apa tuh ketureng?? Asal namanya diambil sempena singkatan ketupat dan goreng, boleh juga disebut sebagai ketupat goreng, tp sounds weird kan! So just panggil ketureng! Sbb dia adalah ketupat yg digoreng menggunakan perencah² yg sama korang mau masak nasi/ mee goreng! Shedap giler siot!!! Lebih² lg klo letak scramble egg dlm tuh, mmg terangkat abes. Klo nk lebih sedap lg, letak la udang ker, sotong ker, hotdog cincang ker, mmg syok! Try la! Dpt makan ketureng nih setahun sekali jer tau! Ini resepi rahsia makcik Pojie dari Singapore.

P/S: Bila ingat ketureng, ingat plak mee peng (mee lempeng). Makkk!! Nk makan mee peng.. Along ngidam!!!

Love,

4 Respons to “Kisah KETURENG!!!”

  1. farish H Oktober 2, 2009 pada 4:26 am #

    wahh sedap x:p heheh nk gak la

  2. sI tEDI Oktober 2, 2009 pada 5:17 am #

    wah!! 1st time dgr.. kena tunggu raya thn dpn baru leh wat ni. ekekekeke

  3. mr.syazwan Oktober 2, 2009 pada 7:06 am #

    FUUUYOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOFIRST TIME DGR KETUPAT LEH GORENG…NNT POJI BWK LA KAT UMA OPEN HOUSE WAN (KWN KAMU TU)heheheheh

  4. sayalahfaizul Oktober 2, 2009 pada 7:16 am #

    buat zul kelaparan je waktu2 cmni tau… aduhhh… rindu gak kat lempeng ikan mak…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: