Kisah Raya Beraya di Hari Raya Aidilfitri!!!

2 Oct

Erm, la nih baru la nk story pasal raya kannn!! Ini pun Pojie main skip² jer nih. Letak mana² yg tlintas di minda jer nih. Ada yg kurang tuh sori tau! Dah la dgn pic² 1st raya aritu byk ilang sbb amik pic sumer guna hp Mak jer. Hp baru kan dgn 2G memory card. So utilise sebaik mungkin! Tup² ada virus mana ntah masa bila masuk, menyerang hp Mak tnpa sempat trf pic² yg telah diambil. Syg giler siot!!! Especially pic kami 1 family pakai baju raya kaler sama tahun nih tema coklat (ramai gak org tema coklat thn nih kan). SENTAP giler babi. Terkilan sungguh. Mana² pic yg klo dilihat kami pakai baju coklat, itu diambil pada hari raya kedua, gigih pakai baju tuh balik utk fotoshot, xpun dari kamera POjie n cousin (thanks Aimi). Huhuhu.. Walaupun sblm nih Pojie bengang sbb xde baju melayu kaler coklat utk raya, sbb xsempat amik kat tailor, tp nasib baik baju arwah adik Pojie ada yg kaler coklat, sambar sudah. Nasib baik masih muat. Kikiki.. Klo saper notice, ada kurang sorang dlm pic kat atas kan?? Yesss! Angah Pojie. Dia sgt xske beri kejesama bab² bgambor nih. Yg sempat amik tuh dah ilang, so jgn mimpi dpt amik lg dgn kehadiran dia. Huhuhu..

So dah menjadi tradisi setiap tahun, bangun pagi² Pojie n adik beradik akan mandi sunat n bsama² Abah gi solat hari raya di masjid/ surau yg berhampiran. Manakala Mak n Wanie akan mbuat psiapan terakhir (biasanya masak lodeh) n bsiap² ngn baju raya. Biasa la pompuan bsiap kan lama. Huhuhu.. So, pas blk dari solat tuh, kami akan kumpul ramai² kat ruang tamu dgn sekotak tisu tajaan Premiere akan bsalam²an sampai meleleh hingus dan airmata. Then, melantak ketupat dan rendang (walaupun dah jadi juadah berbuka last puasa). Huhuhu.. Nikmat dia fuiyooo (pinjam tagline Syazwan) indah xtkata. Wondering mcm mana la klo Pojie sambung study kat oversea, sure teriak pepagi raya sbb xdpt salam cium Mak Abah, then sbb xdpt rasa ketupat anyaman Abah dan rendang masakan Mak. Fuhh, trangkat abesss mugong sampai ker toi².. Sbb apa?? Sbb byk makan ketupat smpai nk cekyak sokmo, so toi² akan menjadi bilik persinggahan setiap kali singgah beraya. Hahahaah!!

Pas sumer² tu setel, maka bergeraklah kami anak beranak gi umah atuk Pojie blah Mak, then umah atuk Pojie blah Abah. Dekat jer uols, 1 Muar. Ko xpayah pening² paler nk blk mana raya setiap tahun! I got everything in my hometown. Heaven kan! Sblm tuh mcm biasa la singgah ke pusara arwah adik Pojie dan arwah atuk² Pojie. Tahun nih tinggal sorang atuk jer dah, atuk blah Mak. Sbb tuh pic atas tuh ada pic sorang atuk jer ngn cucu² dia (merangkap adik n cousin² Pojie). Agak sedih n bosan di sini. Sbb tuh xbest raya thn nih. Sedara pun xramai blk. Sigh. Kat sblh Mak Pojie tuh, beliau adalah Ucu Ros. Adik bongsu Mak. Dia lagi heaven klo blk raya. Sbb suami dia 1 kg gak, selang 10+- buah rumah. Huhuhu. Sbb tuh Pojie klo nk kawen mau cari org Muar jugak, insyAllah (klo ada jodoh sm si dia). Hehehe..

Erm, so far tahun nih boring gak sbb xde kwn² yg dtg beraya kat umah. Rizz sorang jela yg sampai buat kali ptama, the 1 n only this year, dtg pada hari raya ke-3. Thanks dear. Gigih nih dtg naik bas dari Kluang. Tharu sgt tau! Kwn² yg selalu jd geng gi beraya sana sini ramai dah kawen, segan la nk berangkut anak bini join sama kan. So, Pojie ajak Rizz beraya ke Melaka. Hajat di hati nk melawat Sakura n Anis. Rindu banget lama xjumpa depa dgn sorang lagi mamat nih. Tang mamat tuh Pojie no komen la. Pd Pojie mamat tuh agak biadap n xde bahasa sbg kawan. Pojie n Rizz sentap giler sama mamat tuh. Nak beraya umah dia, dh janji, tp dah dekat sampai umah dia, call pun xangkat! Return call or sms pun haram! Klo dia tbaca hope dia paham. Xhadap pun nk makan kuih kat umah atuk dia. Kami nk mlawat as kawan since kenal² kat blog pun dah lama, never bjumpa. Ntah, dia pk dia hot sgt kot! Whatever! Thanks to Sakura n Anis. Sudi terima kedatangan kami nih walaupun dah dekat² nk masuk tido. Hahahah!!

Balik dari umah Anis, kami shoot blk Kluang. Sampai umah Rizz kul 2am, Pojie bkn setakat beraya, malah tumpang tido. Thanks dear atas layanan kamu n family. Tharu sgt, baik² belaka melayan Pojie. Tgok jela sikap Rizz, mana dtg budi bahasa tuh kan!

Esok pagi pas breakfast, kami dah gerak beraya ke sekitar Kluang, Mersing dan Kota Tinggi. Maaf yer teman² di Kulai, Johor Bahru dan Batu Pahat, xdan la nk melawat sumer tempat. Byk abes masa kat perjalanan jer. So rumah pertama yg Pojie serang is adik angkat Pojie, Ajad. Baru kenal dlm sebulan dua gak kat MySpace. Nih baru 1st time jumpa. Baik budak dia, lemah lembut dan mengikut kata. Senyap la jugak! Huhuhu.. Since dia xde plan maka ajak la dia join kami beraya ker Mersing, umah Ibu (family Zull). Dpt jumpa Ain. Geram giler kat budak chubby tuh! Pastu beraya la kat umah sedara Pojie. Kami singgah bli keropok lekor gak. Erm, yummy!!

Pas jumpa Ibu n family angkat Pojie tuh, Pojie angkut Zull join beraya ker Kota Tinggi ker umah Kaii dan Razz. OMG!!! Jauh giler ok umah depa sbb masuk felda². Nasib baik la Pojie ada kwn² so xla kebosanan.. Thanks korang sudi menerima kunjungan kami..

Dan kunjungan paling xreti kenal waktu dan kunjungan pecah rekod adalah kunjungan beraya ker umah Ejay di Felda Bukit Besar. Kami sampai kat umah dia kul 1am ok. Tp dia sgt la baikhati tetap mau menunggu kedatangan kami. Thanks a lot Ejay, menyusahkan kami sgt beraya sampai tengah² malam. So pasni kne plan btol nk beraya kat mana n tgok peta btol². Klo jauh ke dalam sgt never kami pergi yer sbb xmo abes masa kat perjalanan.. Thanks a lot Ejay! Peramah pun peramah, baik jer soft spoken. Muka ploless n nmpk muda. Jeles! Hehehe..

So, blk anto Ajad n bmalam lagi kat umah Rizz. Kali nih sampai kul 4am. Melampau kan. Ampunnn Rizz. Sure family Rizz rasa xselesa kan Pojie btandang tido bhari².. Apa² pun Pojie enjoy walaupun penat. Gerak sampai umah Pojie kat Muar dah tengahari, Mak bengang jer sbb anak dia beraya xingat umah. Huhuhu. Ampun Mak.. Btw thanks Rizz sudi menemani Pojie beraya kali nih. Thanks buat sumer² yg tlibat. Nti jemput² la dtg umah Pojie plak yer..

Love,

4 Respons to “Kisah Raya Beraya di Hari Raya Aidilfitri!!!”

  1. Mawar_berduri Oktober 2, 2009 pada 2:31 am #

    wah..Beraya sakan Pojie ye …satu JB habis dipusing yek?..hihihi

  2. aMir RaYYaN Oktober 2, 2009 pada 3:22 am #

    habis dijelajahnya..next year jelajah semenanjung lak k….

  3. aMir RaYYaN Oktober 2, 2009 pada 3:22 am #

    habis dijelajahnya..next year jelajah semenanjung lak k….

  4. farish H Oktober 2, 2009 pada 4:31 am #

    wakaakakak xkesah la dear.yg pting hepi kan..enjoy gile lah rye thun ni syg kamoo hehehe!!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: