Ajarkanku BAHASA ISYARAT

9 Nov
Kawan² tau x, Pojie pernah belajar bahasa isyarat dan tulisan Braile masa sekolah dulu? Xtau? Xpercaya?? Xbaik tau cakap Pojie propah! Pojie dulu sekolah di Sekolah Rendah Kebangsaan Ismail Dua. Tanyalah orang² Muar mesti dia tau sekolah tuh ada Sekolah Pendidikan Khas Bisu & Pekak. Sebelah sekolah Pojie plak Sekolah Rendah Kebangsaan Ismail Satu plak ada sekolah pendidikan khas lain tapi lupa apa dia. Kalau xsilap Pojie pendidikan khas buat kanak² yang slow learner. Jadi Pojie ada kawan² yang bisu dan pekak. Best kawan dengan mereka sebab xleh dengar mereka membebel. Hahaha. Cuma masa mula² belajar dulu terpaksa guna papan hitam tau!

Masa Pojie sekolah di High School Muar plak, Pojie 1 sekolah dengan Sekolah Pendidikan Khas Cacat Penglihatan. So, sempat la jugak Pojie belajar tulisan Braile walaupun xkhatam sampai sekarang. Tapi tulisan Braile agak payah Pojie nak belajar sebab Pojie xde mata hati. Cikgu yang mengajar murid² cacat penglihatan nih pun baca melaui titik² Braile yang timbul menggunakan mata, tidak jari.

Tapi since dah lama giler Pojie lost contact dengan kawan² dari kedua-dua sekolah pendidikan khas tuh, maka Pojie pun dah lupa dah apa yang kawan² Pojie ajar. Ingat sket² jer kot.. Tapi sekarang Pojie berhasrat nak belajar balik la bahasa isyarat nih. So, Pojie kalau boleh ingin mencari kelas yang mengajar bahasa isyarat nih. Sebab apa?? Sebab sekarang Pojie dah ada kawan yang bisu dan pekak nih. Pojie kenal dia dari FaceBook dan MySpace. Mereka adalah Shamsul (kiri) dan Adam (kanan). Dah lama Pojie kenal since awal tahun nih, last week baru dapat jumpa..

Sangat senang berkawan dengan mereka nih cuma kami ada sedikit masalah komunikasi la. Kami jumpa pun berborak dengan menggunakan pen dan kertas. Xpun guna hp. Jadi Pojie nak belajar untuk memudahkan Pojie berkomunikasi dengan mereka. Happy giler bila dapat refresh balik beberapa ayat dengan mereka. Buat masa sekarang nih Pojie cuba belajar sket² melalui YouTube dan buku² rujukan.



JOM BELAJAR SAMA²!

P/S: Pasnih siap la Pojie maknam belakang tabir guna bahasa isyarat jer.. Hahaha!

Love,

11 Respons to “Ajarkanku BAHASA ISYARAT”

  1. mr.syazwan November 9, 2009 pada 4:10 am #

    lps ni boleh la bercinta ngan org oku pulak kan… da tau cara nak berkomunikasi kan… =)

  2. mAr@ZiEy November 9, 2009 pada 4:16 am #

    dulu rajin guna bhsa isyarat ni..

  3. Hazzy Ishak November 9, 2009 pada 4:17 am #

    bestnye pojie…nak blaja gak…

  4. momguess November 9, 2009 pada 4:52 am #

    mmmmbest gak kannote

  5. Lady B November 9, 2009 pada 6:10 am #

    dulu kite belajar bahasa isyarat ni dengan jiran kepada kawan yang memang bis dari kecik..=)

  6. noramsein November 9, 2009 pada 6:42 am #

    hyyesy bakal guru pend khas masalah pendengaranemmmnk belajar bhs isyarat???mudahkuasai dulu a-z, 1-10coz tu la basic dlm bahasa isyaratklu dlm buku pon dia akan gunakan huruf a-z.cth isyarat air : tangan kanan 'w' tapak menghadap kiri, ketuk beberapa kali pada dagu…haaaklu kita dh tau huruf, kn mudah.just follow instruction je.nk belajar bli la buku Kod tangan bahasa melayu / bahasa isyarat malaysia.siap ada gambar lg.tp ada perbezaan antara KTBM & BIMnk lg mudah, belajar sendiri dgn org OKU…mcm sy…belajar dgn murid=p

  7. Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah November 9, 2009 pada 6:45 am #

    wahhhh aku nak blajar gak lew… gegeh aku print out pojie wakakaka

  8. syaf November 9, 2009 pada 7:30 am #

    OMG…so sweet dear…love it..kaw tau aku ngah pratice ni ha..berbelit belit tangan aku dibuat nyer..muhaahahanyuway..good lah kamu ni..aku pon nk blaja gak n nk ade kawan2 cam 2…mest syok kan..sebab dieorg ni x de lah lancang sgt kan

  9. farish H November 9, 2009 pada 8:29 am #

    penting gak b isyarat nii

  10. mizz^lady^muack November 10, 2009 pada 11:59 am #

    saya boleyh ajar kan…..saya tau bahasa isyarat….sebab akak sy deaf….mak pulaks cikgu org2 deaf….hheheeggeee

  11. Melz November 12, 2009 pada 5:35 am #

    best nie hahaha thnx yer sharing

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: