Hutang Dibayar Malaikat Jibril

19 Mac


Tersebutlah bahawa suatu ketika Rasulullah SAW melihat jenazah. Sebelum bergegas melakukan solat jenazah, Rasulullah Saw bertanya kepada para sahabat:
“Apakah dia punya tanggungan hutang?”.
“Ya, sebanyak empat dirham,” jawab sahabat.
“Kalian saja yang mensolatkan. Saya tidak akan mensolatkan seseorang yang mati membawa hutang empat dirham,” perintah Rasulullah Saw kepada para sahabat.

Tak selang beberapa lama, Malaikat Jibril mendatangi Rasulullah SAW.
“Muhammad, Allah SWT menyampaikan salam kepadamu dan berfirman, ‘Aku telah
mengutus Jibril dengan wujud manusia dan membayarkan hutangnya’. Jadi, solatilah jenazah itu, orang ini telah diampuni. Dan, barangsiapa yang mensolatinya maka dia akan diampuni”.

Nabi akhirnya bertanya kepada Malaikat Jibril: ”Dari mana dia mendapatkan kekeramatan ini?”.

“Karena keistikamahannya membaca surat al-Ikhlash seratus kali setiap hari. Surat itu menjelaskan sifat-sifat Allah dan pujian kepada-Nya. Barangsiapa membacanya satu kali saja selama hidupnya, maka dia tidak mati kecuali telah melihat tempatnya di surga. Apa lagi jika dibaca berkali-kali setiap shalat lima waktu dia dan kerabatnya yang ahli neraka akan mendapatkan syafaat di Hari Kiamat”.

Love,


3 Respons to “Hutang Dibayar Malaikat Jibril”

  1. Mr.Homosapiensz Mac 19, 2010 pada 6:04 am #

    renung2kan…..selamat beramal….

  2. Hazzy Ishak Mac 19, 2010 pada 6:32 am #

    tu sebab bila ada org mati, keluarga si mati akan tanya sama ada arwah ada hutang dgn sesiapa ke tak…dan minta halalkan…betul kan pojie?

  3. Afzainizam Mac 19, 2010 pada 7:31 pm #

    Salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.comSalam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu…. lama gak tak ziarah blog ko ni…. Ya allah janganlah aku di bebani hutang hutang yang membelengguبسم الله الرحمن الرحيمأللهم إني أعوذ بك من الهم والحزنوأعوذ بك من العجز والكسلوأعوذ بك من الجبن والبخلوأعوذ بك من غلبة الدين وقهر الرجالallaahumma innii a'uudzu bika minal hammi wal hazan,wa a'uudzu bika minal 'ajzi wal kasal,wa a'uudzu bika minal jubni wal bukhul,wa a'uudzu bika min ghalabatid daini wa qahril rijaal.Artinya:Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil, Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.Catatan:Abu Umamah (ra) berhasil melunasi hutangnya tak lama setelah dia mengamalkan doa yang disarankan oleh Rasulullah (saw). (HR Abu Dawud)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: