Sudah-sudah la…

24 Aug
Salam,

Pagi² semalam Pojie sudah dikejutkan dengan 1 isu yang agak kurang menyenangkan melalui Twitter. Sekali lagi berkenaan isu perkauman dan keagamaan. Masjid tempat beribadat umat Islam dikeji oleh seorang insan bernama Sing Yee Chee. .

Maka dalam masa 17jam selepas post itu dikeluarkan di FB minah tuh (yang sekarang sudah di-delete), berduyun² lah komentar yang menyusul sehingga 1k++. Hebat bukan? Kalau dia boleh pasang Nuffnang di FB dia, pasti dah boleh kaya. Kaya selepas kena caci maki semula akibat keterlanjuran kata²nya. Bak kata orang, “Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya“. Cuma yang Pojie kurang gemar dengan sikap segelintir masyarakat kita, pantang dicuit, melatah bukan main. Orang tuh baru mengeluarkan kan 4 patah perkataan; “Malaysia… Nothing but MOSQUE”, kita sudah berbakul² maki dia… Bukan itu sahaja, siaplah ada fanpage segala di FB; Sing Yee Chin Hina Malaysia, Islam & Masjid. Dalam hati Pojie berbisik, “Perlu ker???”. Siap wajahnya diedit dengan hidung serupa khinzir.

Pada Pojie, bukankah kalau kita berkata dengan lebih baik, memberi teguran secara berhemah tanpa caci maki itu kan lebih baik. Contohilah sifat Rasulullah. Biar dibaling najis sekalipun, sifat terpuji tetap ditonjolkan. Usahlah kita jadi 2×5. Usahlah kita menjadi racist dengan tidak sengaja. Mereka² ini sengaja menguji kesabaran kita di bulan Ramadhan ini. Mahu menguji sikap umat Islam. Berdoalah semoga insan ini mendapat kebahagiaan dgn cara yg tersendiri tanpa menyinggung mana² bangsa…

By the way, selamat berpuasa buat semua muslimin dan muslimat.
Ohh, non-muslim juga yg join berpuasa, selamat diucapkan. You are sooo sweet…

Wassalam,

14 Respons to “Sudah-sudah la…”

  1. Mawar_berduri Ogos 24, 2010 pada 1:07 am #

    salam, btol tu pojie, rasenya tak perlu lah nak serang2 dia…kalau kita maki2 dia pun nampak sgt yang kita ni cepat sgt melatah…..sekarang ni isu2 kecik pun diorang suke nak besar2kan kat FB ..haish …

  2. OrkEd Desa Ogos 24, 2010 pada 1:16 am #

    kalau kita x melatah nnt org kate kite x peduli psl agama….yg jd mslh, yg melatah tu dok mencarut mcm2…x berhemah..x tunjuk pun dia yg beragama islam…sblm melatah, kan lebih baik selidik dlu ape maksud dia dgn status tu..pastu kita yg nak mengomen ni jgn la melatah tanpa ilmu…nnt nampak lak kita yg beragama islam ni racist, terrorist…ishh…ishh…ishh..ape pun…pesan cik orked dan kwn2, google b4 u tweet is the new way think b4 u speak…jgn sampai ade yg tersinggung..

  3. K.Nor Ogos 24, 2010 pada 1:51 am #

    salam poojie.. slmt berpuasa🙂

  4. Mah@mahu Ogos 24, 2010 pada 2:35 am #

    Jom pojie sertai kempen 1 Blog 1 Bendera sempena dengan kemerdekaan negara kita tahun ini…

  5. Matjoe Ogos 24, 2010 pada 3:23 am #

    jgn main2 bende bende mcm ni

  6. Hazzy Ishak Ogos 24, 2010 pada 4:56 am #

    selalu memang macam tu, sebab sangat naik angin

  7. aMyZa YaZiz Ogos 24, 2010 pada 5:30 am #

    betul tu… biar jer org mcm tu.. kite nk kutuk dia blk pun.. buat kurang pahala puasa aje..

  8. ~miss jaja~ Ogos 24, 2010 pada 6:30 am #

    teruk betul pompuan e..

  9. Natasha Ogos 24, 2010 pada 10:18 am #

    kak tash setuju…sebab bila kita duk buat cm yang dia buat..menampakkan identiti org islam yang sangat teruk…kita meletakakn diri kita setaraf dgn dia…

  10. J.M.R Ogos 24, 2010 pada 12:27 pm #

    btol gk ckp ko nih jie..

  11. Nurulbadiah Lai Ogos 24, 2010 pada 1:35 pm #

    "Malaysia… Nothing but MOSQUE"kalau kite interpreted btul2..dia ckp bout malaysia..xde ape2 melainkn masjid..bkn..islam nothing but mosque…back to the malaysia..i thot..mybe this girl xberniat nk menghina islam or masjid..but maybe die mahu mengkritik about malaysia..i mean mybe the gov or ape..ape yng saya fhm..die mcm nk ckp malaysia ni..xde ape2 yang nk dilakukan terhadap rakyat melainkn mndirikn masjid lawa2..cantik2..dia mcm nk ctitic the gov..bg sy…mybe ape yang die krtik tu nmpak mcm kasar..tp sy percaya die xbermksud nk menghina islam or masjid..tp nk mengkritic malaysia nye gov..they do nothing except buat masjid cantik2..besar2..tp satu bnde yng sy fhm ttg islam..islam xsuruh kite bermegah2 dengn bagunan yang tinggi2..even zaman nabi pon..masjid tu just ade tiang je…tp jemaah nye ramai sgt..tp now..masjid je besar..berbilion2..yng kaye nye kontraktor..tp jemaahnye sikit je..masjid pulak dijadikan satu benda yang nak bermegah megah..itu adalah haram..masjid bukan satu benda yang harus diguna kn utk tunjuk betapa hebatnye..kayanye sesuatu bangsa…contoh..masjid kristal kt trg..cantik giler..kos berjuta2..tp?fungsinye?nk masok pon kena byr..org kaye2 leh la pergi.kalu pakcik2..yang xde duit..yang keje aji 10 ringgit sehari..nk masuk pon kena byr 10 ringgit..ade kh pakcik tu akan pergi?xkn kn?pdahal masjid ni..rumah ibadat ummat islam..sape pon boleh masuk..didirikan utk tujuan ibadat.,.bukn tuk bermegah2..buat ape dirikn masjid berjute2..tp>?jemaah yng sembhyang kt dlm tu xramai pon..buat ape masjid mahal2..cantik2..tp ramai lagi rkyat miskin yang perlu dibantu..ramai lg org2 xbernasib baik..pergilah ke kg2 pendalaman..ramai lgi yng memerlukan bantuan..masjid adalah rumah ibadat yang suci..yang kite ummat islam gunakan utk bersembhyang..tp sektng..semcam dicemari dengan satu simbol utk bermegah2..simbol tuk menunjukkn betape bgusnye kerajaan buat masjid byk2..nk ckp kt rakyat yang ya…kite sebuah negara islam..padahal..hakikatnye?islam sgt ke negara malaysia ni??xmasuk lagi politik wang semasa nk buat masjid tu..nk dpt kontrak buat msjid mhal2.ringkasnye..die ni..mybe nk crtic menda yang mcm i nk kritik ni.xbermksud nk hina agama islam…islam itu agama yang baik..kenapa ummat islam nk mencaci2 org len hanye kerana itu..tahukah ape istilah berjuang dlm islam..bukan mcm ni..haih..ni just pndangan sy je..:))

  12. eykameow Ogos 25, 2010 pada 2:00 am #

    la, dia ckp tu je ke? pergh tak patut kot nak ada fan page budak pompan tuu. fb dia pun dah kene delete kan.. hish buat dosa kering je lagi…

  13. BeauTiFuLGirL September 9, 2010 pada 2:28 am #

    betul…betul.. betul…kalau kita caci maki dia..mengaibkan dia lagi lah dia benci ngn kita..hu3…

  14. BeauTiFuLGirL September 9, 2010 pada 2:28 am #

    oh ya…silalah layari blog aku..http://beautifulgirl84.blogspot.com/

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: