Tutorial Mendapatkan Embed Code Video Facebook ke Blog

16 Dec
Salam kawan²,

Mungkin ada di antara kalian yang gemar berkongsi video yang menarik dari YouTube ke dalam blog macam Pojie. Caranya pun sangat senang kerana embed code boleh didapati di bahagian bawah video dan paste ke dalam entri anda bukan? Bagaimana pula andai ada video² menarik di Facebook dan ingin berkongsi di dalam blog? Pastinya anda hanya boleh meletakkan pautan/ link video tersebut di dalam entri anda. Sebab di Facebook tiada diberikan embed code untuk anda memasukkan ke dalam blog. Bestul tak?
Oleh itu, Pojie ingin berkongsi kepada anda tentang cara² yang mudah untuk anda mendapatkan embed code dari Facebook lalu di masukkan ke dalam blog anda seperti yang pernah Pojie buat di entri Keunikan 1 Malaysia yang lalu. Masa mula² Pojie mengalami sedikit masalah memandangkan Pojie tidak mendapat kerjasama dari seorang blogger yang mengetahui akan ilmu ini, maka Pojie gogle² terjumpa la dengan 1 link ni. Cara ini leceh sikit kerana memerlukan anda untuk mencari dan copy video id (nombor) dalam Facebook url selepas “v” dan paste ke dalam code yang disediakan dengan menggantikan “xxx”. Faham tak? Tak faham refer Embed Facebook Videos in Webpages

Dan hari ini Pojie telah menemui cara yang paling senang iaitu dengan menggunakan FBVembed. Copy jer url video Facebook yang anda nak share tuh dan copy ke dalam ruang yang disediakan dan klik “Get code”. Selain itu kalau rasa² nak ubah width dan height size pun boleh juga. Senang sangat! Terima kasih kepada BOM321 kerana telah berkongsi ilmu ini lalu Pojie menyampaikan kepada anda semua. Jadi, meh Pojie kasi cuba uji guna ilmu ini dengan menayangkan video buah hati pengarang jantung Pojie yang tengah syok makan tengahari. Hehehe…

http://www.facebook.com/v/429095484707


Selamat mencuba!

P/S: Nak dapatkan embed code untuk segala macam benda ke dalam blog anda? Boleh la refer How to Embed Almost Anything in your Website

Hanya satu,




12 Respons to “Tutorial Mendapatkan Embed Code Video Facebook ke Blog”

  1. atty's Disember 16, 2010 pada 7:51 am #

    wokeh .ada masa nanti leh teraikdg mmg nak buat , tp tak reti ni pojie dah ajakan .nanti leh terai

  2. J.M.R Disember 16, 2010 pada 8:02 am #

    cumel menatang dlm video tu..hehhee

  3. fazzlies Disember 16, 2010 pada 9:28 am #

    hehe~ thanks coz sudi menjengah ke blog….! kita memang sabar, tp tgk2 si pemilik blog sotong yang tak berapa nak sabar kenn…salam kenal kembali~hehehe~!

  4. DanieL AdiE Disember 16, 2010 pada 1:17 pm #

    ok2..nnti adie try..thanx pojie..another good job from u..Latest Entry:http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/special-delivery-by-afiq.html

  5. Eazy Izzuddin Disember 17, 2010 pada 4:01 am #

    prada chumelll;)Layans~Terlalu Istimewa

  6. phreak-id Disember 20, 2010 pada 2:21 pm #

    Hoho. Ini lagi senang. Tak payah nak drag + copy nombor-nombor kt url tu.. thx for sharing..Terbaru >> 1) Bila Aku Keseorangan [Horror] 2) Bila Sejuk dan? 3) My name is phreak-id

  7. ░♥si lampu neon♥░ Disember 21, 2010 pada 4:42 am #

    TQ !!!

  8. Matjoe Disember 21, 2010 pada 5:43 am #

    belum try lagi .apapun tq pojie for sharing

  9. ..hizamirahim.. Disember 22, 2010 pada 8:38 am #

    wah.bagus2.nak try nanti.tp nak masukkan video apa ?XB

  10. kak ina kl (1) Disember 23, 2010 pada 4:12 am #

    nak buat like tu pun tak pandai lagilah..payah gak nak faham bahasa it ni..nanti suruh ajer anak perak ataupun redlinda tolong bantu.semuga rakan di rumah baru tak bawa masalah kepada kamu. baik beli ajer sebab bayar sewa dan buat bayaran bank lebih kurang ajer

  11. Matjoe Disember 23, 2010 pada 7:08 am #

    pojie, lama dh x update blog. alang nk tahun baru, buat la entry azam tahun 2011. leh joint my contest ni:CONTEST AZAM 2011kalau ada kelapangan tu join lah

  12. cik helena Disember 23, 2010 pada 8:20 am #

    great!tenkiu pojie!ok comel gila!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: