Makyong Raja Bongsu Sakti

20 Apr
Salam,

Setiap tahun ASWARA pastinya akan menampilkan pementasa makyong. Setelah Makyong Sindo pada tahun lalu, tahun ini mereka menampilakan Makyong Raja Bongsu Sakti pula.

Makyong Raja Bongsu Sakti mengisahkan tentang seorang anak raja yang bernama Raja Bongsu Sakti iaitu putera kepada Permaisuri Anderawati di sebuah negeri kayangan Pelengge Cahaya. Raja Bongsu Sakti terlalu merindui bondanya kerana semenjak berkahwin, mereka tidak pernah bertemu.
Oleh itu, Raja Bongsu Sakti dan isterinya yang rupawan, Puteri Ucana Muda kemudian bertekad untuk pulang bertemu dengan bonda mereka dengan menaiki sebuah jong (kapal). Dalam pelayaran pulang ke negeri Pelengge Cahaya, mereka tiba-tiba diserang oleh Jin Selangkah Tunggal yang cuba merampas Puteri Ucana Muda. Dapatkah mereka mengatasi cabaran yang tidak diduga ini? Sama-sama kita saksikan kesudahannya.
Pementasan makyong pada kali ini diarahkan oleh Fatimah Abdullah dengan bimbingan Juhara Ayob dam beberapa lagi tenaga pengajar. Ia akan dipersembahkan di Panggung Eksperimen ASWARA pada 22-24 April, 8.30 malam. Tiket² berharga RM 5 (kanak²/ pelajar) dan RM10 (dewasa). Mari kita beramai² menyaksikan pementasan yang sangat jarang dapat kita tontoni.
Hanya satu,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: